title-icon

Produse

Succesul hibrizilor Optimum® AQUAmax®

De când există pe piața din România, hibrizii marca Pioneer® Optimum® AQUAmax® au devenit foarte populari și solicitați și au demonstrat o performanță productivă remarcabilă în cele mai bune condiții, dar și în medii secetoase.

Cui oferim hibrizii noștri Optimum® AQUAmax®

Fermierilor inovatori care se concentrează pe obținerea profitului, doresc să obțină producții mari și urmăresc să își maximizeze profitul pe terenuri cu potențial ridicat.

Avantajul hibrizilor Optimum® AQUAmax®

Produsele oferă acces la cele mai recente inovații în gestionarea riscurilor de mediu și în maximizarea producției și a profitului. Cu alte cuvinte, hibrizii Optimum® AQUAmax® asigură succesul în orice condiții.

Prin ce se diferențiază hibrizii Optimum® AQUAmax®

Produsele Optimum® AQUAmax® reprezintă o soluție unică pentru performanțe ridicate obținute pe baze științifice, care a fost dezvoltată de Pioneer după 50 de ani de cercetare în medii speciale, prin care se sporește producția și se reduce riscul generat de deficitul de apă prin: polenizare superioară, sistem radicular mai puternic, “stay green" (rămâne verde până la maturitate) și controlul avansat al stomatelor.

Hibrizii de porumb Optimum® AQUAmax® reprezintă frontiera geneticii de top, ce îmbină armonios stabilitatea cu potențialul maxim de producție al porumbului de ultimă generație.

 

Tehnologiile LumiGEN de la Corteva Agriscience ajută fermierii să obțină o profitabilitate mai mare.

• O nouă familie de produse pentru tratarea semințelor vine în ajutorul fermierilor, în efortul acestora de a se adapta condițiilor de mediu din agricultură, mereu în schimbare. Aceștia sunt presați de fenomene precum schimbările climatice și presiunea bolilor și a dăunătorilor.

• Tehnologiile LumiGEN™ dezvoltate de Corteva Agriscience pentru tratarea semințelor din portofoliul propriu Pioneer® sunt un pachet Premium SAT (Seed Applied Technology - Tehnologii aplicate semințelor) cu o abordare integrată care ajută fermierii să obțină cele mai bune rezultate în culturi. Tehnologiile includ fungicide (Lumisena™, Lumiflex™), insecticide (Lumiposa®) și biostimulatori (LumiBio) aplicate direct în procesul de tratare industrial al semințelor

• Aceste tehnologii inovatoare și precise dispun de versiuni menite să protejeze trăsăturile genetice ale semințelor cu performanțe ridicate în fața atacurilor insectelor și ciupercilor, cu efect repelent asupra păsărilor. De asemenea, ajută semințele să facă

față stresului provocat de factorii de mediu, de tipul schimbărilor climatice sau secetei.

• Tehnologiile LumiGEN™ sunt disponibile pentru tratarea semințelor de rapiță, porumb și floarea soarelui, reușind să diminueze riscurile în producție și ajutând planta să se dezvolte armonios încă din primele sale etape, prin stimularea dezvoltării

sistemului radicular.

• Semințele tratate au toleranță superioară la factori de stres și permit înființarea culturilor la timp, rezultatul constând în obținerea unor randamente mai bune. Tratarea industrială a semințelor contribuie la reducerea amprentei agriculturii

asupra mediului, luând în considerare și așteptările consumatorilor.

• Corteva Agriscience și-a luat angajamentul de a oferi fermierilor soluții menite să prevină provocări actuale din acest domeniu. Acest standard superior de tratare a semințelor va ajuta fermierii din Europa să gestioneze riscurile din procesul de producție începând cu faza de semănat și cu primele etape de evoluție ale plantei.

• Tehnologiile LumiGEN™ oferă culturilor protecția necesară din faza de însămânțare, ajutând fermierii să se bucure de recolte bogate. Acest standard inovator de tratare a semințelor va permite fermierilor maximizarea randamentului și a profitabilității și adaptarea la cererile societății, cultivând plantele necesare azi și pentru generațiile care vor urma.

Despre Corteva Agriscience

• Corteva Agriscience oferă agricultorilor din întreaga lume cel mai complet portofoliu din industrie pentru a le permite maximizarea randamentului și a rentabilității - inclusiv unele dintre cele mai recunoscute branduri din agricultură: semințele Pioneer®, Brevant™, serviciile Granular®, dar și produse premiate pentru protecția culturilor, introducând în același timp și noi produse pe baza inovațiilor din chimie și tehnologie. Compania se angajează să colaboreze cu părțile interesate din întreg sistemul alimentar, contribuind astfel la promisiunea de a îmbogăți viața celor care produc și a celor care consumă, asigurând progresul generațiilor viitoare.

LumiGEN înglobează cele mai eficiente și inovatoare produse de tratament fungic, insecticid și biostimulant, acesta din urmă având rol în stimularea și optimizarea activității rizosferei.

LumiGEN asigură startul culturii prin conexiuni mai bune între sol și tinerele plante, accelerând și consolidând dezvoltarea plantelor.

 

Bolile știuletelui pot produce pagube serioase fermierilor prin diminuarea calității semințelor obținute în urma recoltării știuleților și implicit prin diminuarea veniturilor încasate. Este foarte important pentru toți cei care lucrează în agricultură să poată să identifice aceste boli, care sunt responsabile de formarea acelor compuși toxici pe care noi îi cunoaștem sub denumirea de micotoxine, la nivelul bobului de porumb.

Gibberella

Ciuperca care produce această boală este Gibberella zeae (Fusarium graminearum). Ea produce două micotoxine: deoxynivalenol (DON, ce se mai numește și vomitoxina) și zearalenona. Aceste micotoxine provoacă intoxicații cu precădere la porci. Ciuperca iernează în resturile vegetale sau spărturi de boabe și poate infecta rădăcinile de soia. Sporii produși de ciupercă vor infecta plantele de porumb în timpul mătăsitului. Se dezvoltă bine atunci când avem vreme rece, ploioasă în timpul începutului mătăsirii. Ploile care se prelungesc în toamnă, la recoltare cresc severitatea atacului de Gibberella.

SIMPTOMATOLOGIE

Gibberella produce un mucegai rozaliu, ce pornește de la vârful știuletelui. În cazuri severe de atac pănușile cu tot cu mătase sunt lipite de boabe având aspect de "știuleți mumificați".

Diplodia

Este o boală provocată de Stenocarpella maydis și S. macrospora și poate provoca uneori pagube importante. Picnidiile care supraviețuiesc în resturile vegetale peste iarnă și care sunt răspunzătoare de infecțiile din următorul an, apar ca puncte negre răspândite pe suprafața pănușilor, a știuletelui sau pe părțile laterale ale semințelor. Seceta înainte de mătăsit, urmată de ploi, monocultură și min-till favorizează atacul de Diplodia. Întârzierea recoltatului, combinată cu ploi, pot favoriza dezvoltarea patogenului.

SIMPTOMATOLOGIE

La știuleții infectați, în general frunza cea mai apropiată de știulete moare prematur în faza de lapte sau lapte ceară a boabelor. Diplodia este un mucegai alb-cenușiu, foarte dens, ce se instalează între cariopse începând de la baza știuletelui și înaintând către vârf. Rareori îl întâlnim în vârful sau la mijlocul știuletelui.

Aspergillus

Aspergillus este una dintre cele mai întâlnite boli ale știuletelui. În mod obișnuit este provocată de ciuperca Aspergillus flavus, dar se pot întâlni și alte specii de Aspergillus pe știuleții de porumb. Aspergillus produce aflatoxina, o toxină foarte nocivă (cancerigenă), ce afectează calitatea recoltei de porumb, fiind urmărită cu strictețe maximă a nu se găsi în produsele destinate consumului uman. Ciuperca Aspergillus supraviețuiește peste iarnă, pe resturile vegetale, iar boala se manifestă către sfârșitul polenizării. Temperaturile și umiditatea ridicată favorizează dezvoltarea ciupercii. Seceta, deficiențele de nutriție sau atacul de insecte sunt alte cauze de favorabilitate a dezvoltării ciupercii. Ciuperca poate infecta știuletele și poate produce aflatoxina și după maturitatea fiziologică, în mod particular atunci când avem ploi abundente toamna la recoltare. Este foarte important de știut că semințele care nu prezintă vătămări evidente la suprafața lor, pot conține aflatoxina.

SIMPTOMATOLOGIE

Aspergillus se manifestă sub forma unui mucegai de culoare verde-măsliniu care îmbracă cariopsele de porumb. Sporii ciupercii au un aspect de pudră și se pot împrăștia în aer atunci când depănușăm știuletele. Cel mai frecvent îl întâlnim în vărful știuletelui, dar poate infecta și alte părți ale acestuia, până la bază.

Fusarioza

Fusarium verticillioides este principalul vinovat de producerea acestei boli. Ciuperca supraviețuiește în resturile vegetale și se răspândește foarte rapid prin spori cu ajutorul vântului. Poate infecta atât micile plantule cât și boabele în lapte care abia se formează, se poate dezvolta în tulpină sau știulete fără a produce simptome evidente. Infecțiile cele mai agresive cu Fusarium se realizează în zonele călduroase ale României, când atacul de insecte sau grindină sunt prezente sau orice altă formă de vătămare a știuletelui. Deși efectele asupra recoltei sunt limitate, pagubele sunt produse de către toxina dezvoltată de ciuperca (fumonizina) ce poate afecta atât sănătatea omului cât și a animalelor. Concentrații mari ale acestei micotoxine se pot regăsi în recoltă atunci când temperaturile ridicate combinate cu umiditate excesivă persistă în jurul perioadei de recoltare.

SIMPTOMATOLOGIE

Semințe infectate cu Fusarium se pot găsi dispersat sau grupate, caz în care se va vedea și atacul dăunătorului (Ostrinia, Helicoverpa) dintre rândurile de semințe. Semințele atacate de Fusarium pot fi de culoare violet, maro deschis sau închis. Când ciuperca devine vizibilă la suprafața boabelor, acestea capătă o culoare albă spre roz. În unele cazuri se pot vedea pe suprafața semințelor infectate niște striații albe, date de dezvoltarea patogenului în interiorul bobului de porumb.

CE PUTEM FACE?

Alege ceea ce semeni cu cea mai mare grijă

Acolo unde știm că avem probleme cu mucegaiurile de știulete trebuie să alegem hibrizi de porumb care tolerează foarte bine atacul acestor agenți patogeni. Pioneer are în portofoliu o gamă largă de produse deosebit de tolerante la infecția cu Fusarium, Gibberella, Aspergillus sau Diplodia. P9610, P9889, P9978, sunt hibrizi ce aparțin noii generații, foarte productivi, cu excelentă toleranță la bolile de știulete.

Creează condiții optime pentru o dezvoltare viguroasă a plantelor

Creează spațiu corespunzător de nutriție, aplică o fertilizare echilibrată, combate buruienile. Nu uita de K și Ca pentru dezvoltarea unor plante viguroase.

Seamănă timpuriu

Pioneer deține cel mai bine adaptat portofoliu la semănatul timpuriu. În acest fel eviți atacul generației 2 de Ostrinia care favorizează dezvoltarea fungilor. Alege cu încredere hibrizi ca P9074, P9537, P0412, PR37N01, P8567, P8834, P9610, P9415, P9757, P9978, P0412 ce au o vigoare excelentă la răsărit și în primele faze de vegetație.