Delegate™

Insecticid

INSECTICID SELECTIV DESTINAT CONTROLULUI LARVELOR DE LEPIDOPTERE (OMIZI), A MINATOARELOR, TRIPȘILOR ȘI PURICILOR MELIFERI DIN POMICULTURĂ..

• Spinetoram acționează rapid asupra dăunătorilor prin contact și ingestie.

• Prin efectul rezidual și de lungă durată controlează un spectru larg de dăunători.

• Datorită modului unic de acțiune controlează dăunătorii în diferite stadii de dezvoltare (ouă, larve/ pupe/nimfe, adulți).

• Partener ideal pentru alternarea tratamentelor cu insecticide din clase chimice diferite pentru îmbunătățirea managementului rezistenței.

• Un instrument nou în Programul de Management Integrat al Dăunătorilor (IPM).

Culturile înregistrate

Cranberry

Cranberry (Vaccinium macrocarpon)

Fruit Tree

Nectarine

Nectarine (Prunus persica var. nucipersica)

Peach

Peach (Prunus persica)

Plum

Plum (Prunus spp.)

Pome Fruits

Apple (Malus domestica)

Pear (Pyrus communis)

Quince (Cydonia oblonga)

Precizari Tehnice

 • Ingrediente Active

  Substanța activă: spinetoram - 250 g/kg

  Formulare: WG - granule dispersabile în apă

  Ambalat: la 0.250 kg și 3 kg

 • Mod de Actiune

  • Insecticid sub formă de granule dispersabile în apă (WG), care acționează prin contact și prin ingestie.

  • Spinetoram, ingredientul activ din insecticidul DelegateTM, afectează sistemul nervos al insectelor, declanșând o transmisie haotică a impulsurilor nervoase la nivel neuronal.

  • Stopează procesele de hrănire și distruge insectele țintă. Nicio altă clasă de produse nu afectează sistemul nervos al insectelor cu același mod de acțiune ca și DelegateTM.

  • Spinetoram nu interacționează cu site-urile de acțiune cunoscute ale altor clase de insecticid.

  • Datorită modului unic de acțiune, DelegateTM este un produs excelent pentru utilizare într-un sistem Integrated Pest Management. Familia de substanțe chimice spinosyn, spinetoram (DelegateTM), și spinosad, sunt singurele insecticide din grupul 5 pe piața fructelor și legumelor.

  • DelegateTM are un mod unic de acțiune care controlează insectele în două moduri: în primul rând prin ingestie și în al doilea rând prin contact, oferind un control rapid și o activitate reziduală de durată. DelegateTM are o foarte bună mobilitate translaminară și asigură o protecție totală a aparatului foliar la pomii fructiferi.

  OMOLOGĂRI
  CULTURA DĂUNĂTORI COMBĂTUȚI DOZA

  VOLUMUL

  DE APĂ PE

  HECTAR

  NUMĂR DE

  APLICĂRI

  PE AN

  TIMP DE

  PAUZĂ

  Pomi fructiferi din

  speciile seminţoase

  (măr, păr, gutui,

  merișor)

  Viermele mărului

  (Cydia pomonella)

  Puricele melifer al părului

  (Cacopsylla pyri)

  Molia pieliței fructelor

  ALȚI DĂUNĂTORI

  Pandemis (Pandemis heparana)

  Eulia (Argyrotaenia pulchellana)

  0.30 kg/ha

  post-înflorire

  BBCH 70-87

  400-1000

  litri/ha

  1 7 zile

  Pomi fructiferi din

  speciile sâmburoase

  (piersic, cais, prun,

  nectarin)

  Molia orientală a fructelor

  de piersic (Cydia molesta)

  Tripsul californian

  (Frankliniella occidentalis)

  ALTE INSECTE DE TIP TRIPS

  (Taeniothrips meridionalis)

  (Taeniothrips inconsequens)

  Molia vărgată a piersicului

  (Anarsia lineatella)

  Viermele prunelor

  (Cydia funebrana)

  0.30 kg/ha

  post-înflorire

  BBCH 70-87

  400-1000

  litri/ha

  1 7 zile
 • Mod de Aplicare

  SEMINŢOASE: MĂR, PĂR, GUTUI, MERIȘOR

  Numărul maxim de tratamente anuale per parcelă: 1

  Volume de soluție: 400-1000 litri/ha.

  • Viermele mărului (Cydia pomonella): DelegateTM se poate aplica în doza recomandată de 0.30 kg/ha, în momentul ecloziunii. El poate fi poziționat, la alegere, pe una dintre generațiile dăunătorului. După aplicarea DelegateTM, în perioada de atac, protecția culturii este menținută până la 10-12 zile (10 zile in̂ caz de presiune ridicată). În caz de risc continuu de atac după această perioadă și necesitatea efectuării unui tratament, se va utiliza o altă soluție decât DelegateTM, care să fie de asemenea autorizată în acest scop.

  • Molia pieliței fructelor Capua (Adoxophyes orana): DelegateTM se aplică în doză de 0.30 kg/ha, exclusiv după înflorire, în momentul ecloziunii diferitelor generații de molie a pieliței fructelor. Tratamentul se aplică în funcție de gradul de atac. După aplicarea DelegateTM, în perioada de atac, protecția culturii este menținută până la 10-12 zile (10 zile în caz de presiune ridicată). În caz de risc continuu de atac după această perioadă și necesitatea efectuării unui tratament, se va utiliza o altă soluție decât DelegateTM care să fie de asemenea autorizată în acest scop.

  • Puricele melifer al părului (Cacopsylla pyri): DelegateTM se aplică în doză de 0.30 kg/ha, exclusiv după înflorire, în momentul ecloziunii celei de-a doua generații începând din stadiul de „ouă” până la stadiul de „larve incipiente (L1)”. Utilizarea împreună cu un adjuvant omologat și compatibil cu insecticidele va contribui la îmbunătățirea eficienței produsului. După aplicarea DelegateTM, în perioada de atac, protecția culturii este menținută până la 10 zile. În caz de risc continuu de atac după această perioadă și necesitatea efectuării unui tratament, se va utiliza un alt produs decât DelegateTM, care să fie de asemenea autorizat în acest scop.

  SÂMBUROASE: PIERSIC, CAIS, NECTARIN

  Numărul maxim de tratamente anuale per parcelă: 1

  Volume de soluție: 400-1000 litri/ha.

  • Tripsul californian (Frankliniella occidentalis): DelegateTM se aplică în doză de 0,30 kg/ha în general în luna care precedă recoltarea (prezența insectelor adulte sau a larvelor de tripși este observată pe muguri sau pe fructe). După aplicarea DelegateTM, în perioada de risc continuu se va reînnoi protecția împotriva acestui dăunător într-o perioadă de 7 până la 10 zile. În acest caz se va utiliza un alt produs decât DelegateTM, care să fie de asemenea autorizat în acest scop.

  • Molia orientală a fructelor de piersic (Cydia molesta): DelegateTM se aplică în doza recomandată de 0.30 kg/ha în momentul ecloziunii. După aplicarea DelegateTM, în perioada de atac, protecția culturii este menținută până la 10-12 zile (10 zile în caz de presiune ridicată). În caz de risc continuu de atac după această perioadă și necesitatea efectuării unui tratament, se va utiliza o altă soluție decât DelegateTM care să fie de asemenea autorizată în acest scop.

  PRUN

  Numărul maxim de tratamente anuale per parcelă: 1

  Volume de soluție: 400-1000 litri/ha.

  • Viermele prunelor (Cydia funebrana): Riscul este în general eliminat printr-o aplicare de insecticid per generație. DelegateTM se aplică în doză de 0.30 kg/ha. DelegateTM poate fi aplicat pe diversele generații ale viermelui prunelor, la alegere, în momentul ecloziunii.

 • Informatii Suplimentare

  Timp de pauză

  • Perioada de la ultima aplicare a produsului până în ziua recoltării: 7 zile.

  Limitarea riscului formării rezistenței

  • Utilizarea repetată, pe aceeași parcelă, a produsului pe bază de substanțe active din aceeași familie chimică sau care acționează în același mod poate conduce la apariția unor insecte rezistente.

  • Pentru a reduce acest risc, și indiferent de cultura tratată se recomandă alternarea sau asocierea, pe aceeași parcelă, a preparatelor pe bază de substanțe active din familii diferite sau cu moduri de acțiune diferite.

  • Pentru a evita dezvoltarea rezistenței la spinozine (spinetoram și spinosad), numărul de aplicații ale produselor pe bază de spinozine este limitat la maximum 3 aplicări pe sezon.

A se utiliza numai în scopul pentru care a fost omologat și în conformitate cu instrucțiunile alăturate. Riscurile asupra utilizatorilor și a mediului pot fi evitate numai cu condiția respectării recomandărilor din prezenta etichetă.