Cordus® Forte

Erbicid

ERBICID SELECTIV PENTRU COMBATEREA ÎN POSTEMERGENȚĂ A BURUIENILOR GRAMINEE ȘI BURUIENILOR CU FRUNZA LATĂ, ANUALE ȘI PERENE LA PORUMB.

Culturile înregistrate

Corn

Corn (Zea mays)


Precizari Tehnice

 • Ingrediente Active

  Conține: 62.475 g/kg nicosulfuron + 31.25 g/kg rimsulfuron + 510.42 g/kg dicamba + 31.25 g/kg isoxadifen (antidot)

  Ambalat: la 480 g

 • Mod de Actiune

  • Eficacitatea excepțională a acțiunii Cordus® Forte este rezultatul intensificării efectului de erbicid și a interconexiunii acțiunii a trei substanțe active, care aparțin diferitelor clase chimice.

  • Rimsulfuron, nicosulfuron și dicamba manifestă o acțiune sistemică excepțională și penetrează rapid planta. Rimsulfuron și nicosulfuron sunt asimilate preponderent de frunze și transportate în vârfurile de creștere ale buruienilor. Aceste substanțe active sistează diviziunea celulelor în locurile de creștere a lăstarilor și în rădăcini, iar în consecință creșterea buruienilor încetează la câteva ore de la aplicare.

  • Combinarea echilibrată a nicosulfuronului și rimsulfuronului asigură un înalt nivel de control și viteză de acțiune asupra buruienilor graminee.

  • Dicamba este asimilată de frunze și de sistemul radicular și posedă proprietatea de a se transloca în toate direcțiile: de la rădăcini spre vârfurile de creștere și de pe părțile terestre ale plantei spre perișorii absorbanți radiculari, ceea ce este foarte important pentru controlul buruienilor dicotiledonate perene și al distrugerii sistemului lor radicular.

  • Semnele vizuale ale acțiunii Cordus® Forte în combaterea buruienilor dicotiledonate (inhibarea creșterii, ofilirea, deformarea, decolorarea, necroza) pot fi observate la 3-7 zile după aplicare, în dependență de condițiile climaterice.

  • Acțiunea erbicidului Cordus® Forte se intensifică în perioada creșterii active a buruienilor. Căldura și umezeala sporesc performanța erbicidului, în timp ce timpul rece și uscat le întârzie activitatea și apariția simptomelor.

 • Mod de Aplicare

  • Aplicarea singulară a Cordus® Forte, ca erbicid postemergent în culturile de porumb, reprezintă o alternativă eficientă a combaterii buruienilor înainte de semănat și în preemergență și, de regulă, nu necesită protecție suplimentară în perioada de vegetație.

  • Cordus® Forte este recomandat pentru utilizare în culturile de porumb pentru boabe și siloz.

  • Doza de utilizare a Cordus® Forte depinde de gradul infestării, de spectrul buruienilor și reprezintă 360-480 g/ha + 200 ml Vivolt®. Pentru eficacitate maximă este recomandată doza de 480 g/ha + 200 ml/ha Vivolt® pentru combaterea buruienilor graminee și cu frunză lată anuale și perene.

  • Volumul de apă recomandat pentru prepararea soluției de stropit este de 100-400 l/ha. Pentru îmbunătățirea penetrării substanțelor active, mai ales în condiții de deficit hidric, se recomandă utilizarea produsului Vivolt® în medie 200-250 ml/ha.

  • Cordus® Forte se aplică în stadiul de dezvoltare al porumbului de la 2 la 9 frunze.

  • Stropirea aplicată în timp optim (în stadiile timpurii de dezvoltare a buruienilor), în corelație cu doza corespunzătoare de utilizare a produsului și cu respectarea recomandărilor de aplicare eficientă (temperatura până la 250 C, acoperirea suficientă a buruienilor, viteza stropitoarei - nu mai mare de 7 km/oră, utilizarea duzelor de injecție), reprezintă momentele principale pentru un nivel înalt de eficacitate.

  DOZAREA CORDUS® FORTE CONFORM AMBALAJULUI ȘI NORMELOR DE APLICARE:

  10 ambalaje la 10 ha = 480 g/ha

  9 ambalaje la 10 ha = 432 g/ha

  8 ambalaje la 10 ha = 384 g/ha

 • Informatii Suplimentare

  Acțiune incomparabilă asupra buruienilor problematice

  • Datorită combinației echilibrate a rimsulfuronului și a nicosulfuronului, Cordus® Forte controlează principalele buruieni graminee, inclusiv specii de Agropyron (pir târâtor), Panicum (mei), Echinochloa (iarba bărboasă), specii de Setaria (mohorul), Avena fatua (ovăzul sălbatic) s.a.

  • Conținutul de dicamba sporește eficacitatea erbicidului Cordus® Forte în combaterea buruienilor dicotiledonate anuale (specii de crucifere, Chenopodium (spanac sălbatic), Xanthium spp. (cornuț), Polygonum convolvulus (hrișcă urcătoare), Ambrosia, Solanum (zârna sau umbra nopții), Amaranthus (știr), Melandrium s.a.), dar și împotriva buruienilor dicotiledonate perene Convolvulus arvenis (volbura), Sonchus arvensis (susai), Cirsium arvense (pălămida), Euphorbia cyparissias (laptele cucului sau busuioaca măgărească).

  • La cultivarea porumbului folosind tehnologia „no till“, se recomandă utilizarea Cordus® Forte, deoarece la folosirea acestei tehnologii are loc modificarea tipului de infestare, crește ponderea speciilor de buruieni care se înmulțesc prin rizomi. La momentul aplicării erbicidelor, buruienile dicotiledonate sunt deja în creștere avansată, de aceea este necesară utilizarea produselor combinate cu un conținut de mai multe substanțe active din clase diferite.

  Perioada acțiunii de combatere

  • Cordus® Forte este utilizat pentru controlul buruienilor care deja au răsărit la momentul tratării. Cu toate acestea, dacă timpul este răcoros și umed, controlul buruienilor este posibil datorită asimilării produsului de către sistemul radicular, respectiv, perioada acțiunii de protecție se mărește până la 2-3 săptămâni.

  Spectru de buruieni combătute
  BURUIENI MONOCOTILEDONATE (graminee) Lobodă (Chenopodium polyspermum) Romaniţa de câmp (Anthemis arvensis)
  Iarbă bărboasă (Echinochlo crus-galli) Lungurică (Galeopsis tetrahit) Volbura (Convolvulus arvensis)
  Raigras italienesc (Lolium multiflorum) Turiță (Galium aparine) Ciumăfaie (Datura stramomium)
  Mohor (Setaria viridis) Busuiocul dracului (Galinsoga parviflora) Zămoșiţă (Hibiscus trionum)
  Costrei (Sorghum halapense) Urzica moartă (Lamium purpureum) Ardeiul broaștei (Polygonum persicaria)
  Pir (Agropiron repens) Mușețel (Matricaria chamomilla) Geranium pusillum
  Mohor (Setaria pumila) Mușeţel nemirositor (Matricaria inodora) Floarea soarelui samulastra (Helianthus annuus)
  Meișor (Digitaria sanguinalis) Menta de câmp (Mentha arvensis) Troscot (Polygonum aviculare)
  Mohor (Setaria pallidfusca) Iarba roșie (Polygonum lapathyfolium) Hrișca urcătoare (Polygonum convolvulus)
  BURUIENI DICOTILEDONATE Ridiche sălbatică (Raphanus raphanistrum) Zârna (Solanum nigrum)
  Teișor (Abutilon theophrasti) Hrana vacii (Spergula arvensis) Șopârliţă (Veronica persica)
  Știr (Amaranthus retroflexus) Cisteţ (Stachis annua) Viorele de ogoare (Viola arvensis)
  Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) Rocoină (Stellaria media) Pălămida (Cirsum arvense)
  Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris) Tătăneasă (Symphytum officinale) Trepădătoare (Mercurialis annua)
  Spanac sălbatic (Chenopodium album) Punguliţa (Thlaspi arvense)  
  Lobodă porcească (Chenopodium album) Cornuţi (Xanthium strumarium)  

  Selectivitate

  • Cordus® Forte este selectiv pentru cultura porumbului. Selectivitatea este bazată pe proprietățile porumbului de a metaboliza rapid și de a dezactiva substanțele active. Totodată, nu se recomandă aplicarea produsului la porumbul dulce (Zea mays saccharata) și porumbul de floricele (Zea mays everta), la liniile parentale în cazul producerii semințelor.

  • Porumbul este tolerant la Cordus® Forte în faza de 2-9 frunze.

  Recomandări suplimentare și restricții

  • Nu utilizați produsul atunci când cultura și buruienile sunt în condiții de stres.

  • Se recomandă utilizarea Cordus® Forte în limitele temperaturilor mediului de la +150 C până la +250 C

  • Nu aplicați Cordus® Forte dacă temperatura din noaptea care precedă aplicarea tratamentului a fost mai mică decât +100 C.

  • Nu aplicați tratamentul dacă în ziua aplicării sau în ziua următoare se prognozează temperaturi mai mari de +250 C.

  • Nu aplicați Cordus® Forte mai târziu de faza de nouă frunze ale porumbului.

  • Nu aplicați tratamentul dacă plantele sunt umede de rouă și ploaie.

  • Hibrizii de porumb sensibili pot fi afectați în cazul scăderii temperaturii mai jos de 00 C pe timp de noapte după tratamente, dar și în caz de fluctuații ale temperaturilor cu plus, de la 300 C până la 50 C și mai jos - în decurs de 24 de ore.

  • Pe parcursul a 7 zile, nu se aplică Cordus® Forte pe câmpurile cu porumb, tratate cu insecticide organofosforice și se abține de la stropirea porumbului cu insecticide nu mai puțin de patru zile de la tratamentul cu Cordus® Forte.

  Combaterea samulastrei de floarea soarelui

  • Datorită conținutului de dicamba, Cordus® Forte este un erbicid cu un grad sporit de combatere a samulastrei

  de floarea-soarelui în cultura de porumb, inclusiv samulastrei de floarea-soarelui, cultivată prin tehnologia ExpressSun® și Clearfield®.

  Recomandări de utilizare
  Buruieni Doza Stadiul de dezvoltare a buruienilor
  Buruieni graminee și cu frunză latăanuale și perene  360-480 g/ha

  1-3 frunze până la înfrățire pentru buruienile graminee

  2-4 frunze pentru buruienile dicotiledonate

  Rotația culturilor

  • După recoltarea porumbului, în toamna aceluiași an calendaristic, după tratamentul cu erbicidul Cordus® Forte, pot fi semănate numai cerealele de toamnă (grâu, ovăz, orz). În primăvara următoare, se pot planta cereale de primăvară (grâu, ovăz, orz), soia, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, in, mazăre, bumbac, fasole, fasole uscată.

  • În cazul în care erbicidul Cordus® Forte este destinat aplicării în amestec sau în succesiune cu un alt erbicid, citiți eticheta partenerului pentru informații despre rotația culturilor și consultați reprezentantul Corteva pentru sfaturi.

  • În absența unor informații suficiente, nu se recomandă cultivarea legumelor, florilor, plantelor ornamentale, bulbilor, arbuștilor sau pomilor în termen de 16 luni de la aplicarea Cordus® Forte.

  • Dacă porumbul tratat cu Cordus® Forte este calamitat de diverși factori, este permisă numai resemănarea de porumb pentru boabe sau siloz, la interval de minim 3 săptămâni de la aplicarea tratamentului. Înainte de semănat se recomandă ca terenul să fi arat.

  Compatibilitate

  • Datorită spectrului larg de acțiune a Cordus® Forte, nu este necesară utilizarea erbicidelor parteneri pentru aplicarea în amestec.

  • Cordus® Forte nu se amestecă cu insecticide organofosforice și micro-îngrășăminte, îndeosebi cu zinc.

  • Nu amestecați în rezervor Cordus® Forte cu produse care conțin bentazon. Dacă este necesară aplicarea de bentazon, ar trebui să existe o perioadă de cel puțin 1 săptămână între cele două tratamente.

  • În cazul utilizării amestecurilor cu pluricomponente, se recomandă de a efectua înainte de stropire a testului de compatibilitate și testarea acestuia pe o porțiune restrânsă de câmp.

  • În orice amestec în rezervor, adăugați mai întâi, Cordus® Forte și asigurați-vă că este complet dispersat înainte de a adăuga produsul partener.

  • Ploaia căzută la 4 ore după tratamentul cu Cordus® Forte nu diminuează eficacitatea produsului.

  Recomandări speciale pentru zonele secetoase

  • Se va mări consumul de soluție la hectar (nu mai puțin de 300 l/ha) pentru umezirea suficientă a suprafețelor buruienilor.

  • Este necesar de a mări doza de Vivolt® până la 300 ml/ha (0.1% de soluție).

  • Pentru a accelera penetrarea și intensifica acțiunea produsului, îndeosebi în cazul infestării majore cu buruieni graminee (Echinochloa spp. și Setaria spp.), se poate adăuga în soluția de stropit îngrșășminte de amoniu (sulfat sau nitrat de amoniu, 3-4 kg/ha), împreună cu Vivolt®, 300 ml/ha.

  • Se recomandă a se efectua stropirea în orele de seară și noaptea.

  • În scopul optimizării acoperirii și a penetrării soluției aplicate, nu se recomandă utilizarea produsului la o viteză mare de mișcare (mai mare de 7 km/oră), e necesar de a verifica înălțimea barei stropitoarei, se recomandă utilizarea duzelor de injectare.

  • Consecutivitatea pregătirii soluției: se va adăuga și dizolva în rezervor Cordus® Forte, apoi îngrășămintele cu azot, urmând Vivolt®.


A se utiliza numai în scopul pentru care a fost omologat și în conformitate cu instrucțiunile alăturate. Riscurile asupra utilizatorilor și a mediului pot fi evitate numai cu condiția respectării recomandărilor din prezenta etichetă.