Agronomy •  10.12.2021

CORDUS® FORTE – Cel mai performant erbicid destinat combaterii buruienilor din cultura porumbului

Something went wrong. Please try again later...

Începând cu această toamnă, compania Corteva Agriscience lansează noul erbicid destinat combaterii buruienilor din cultura porumbului, CORDUS® FORTE. Acest nou erbicid oferă fermierilor din Republica Moldova tehnologia completă în combaterea buruienilor atât monocotiledonate anuale și perene, cât și a celor dicotiledonate anuale si perene din cultura porumbului în post-emergență.

CORDUS® FORTE reprezintă cea mai completă soluție de combatere a buruienilor în postemergență, cu cea mai mare perioadă de aplicare, de la stadiul de 2 frunze până la 9 frunze ale porumbului, cu o selectivitate extraordinară și fără restricții în ceea ce privește rotația culturilor.

Doza recomandată pentru a obține cele mai bune rezultate în combaterea buruienilor problemă din cultura porumbului este cea de 480 g / ha / sezon.

Eficacitatea excepțională a acțiunii erbicidului CORDUS® FORTE este rezultatul intensificării efectului de erbicid și a interconexiunii acțiunii a trei substanțe active, care aparțin diferitelor clase chimice. Substanțele active rimsulfuron, nicosulfuron și dicamba manifestă o acțiune sistemică excepțională și penetrează rapid planta. Rimsulfuron și nicosulfuron sunt asimilate preponderent de frunze și transportate în vârfurile de creștere ale buruienilor. Aceste substanțe active sistează diviziunea celulelor în locurile de creștere a lăstarilor și în rădăcini, iar în consecință, creșterea buruienilor încetează la câteva ore de la aplicare. Combinarea echilibrată a substanței active nicosulfuron și rimsulfuron asigură un înalt nivel de control și viteză de acțiune asupra buruienilor graminee. Dicamba este asimilată de către frunze și de sistemul radicular și posedă proprietatea de a se transloca în toate direcțiile: de la rădăcini spre vârfurile de creștere și de pe părțile terestre ale plantei spre perișorii absorbanți radiculari, ceea ce este foarte important pentru controlul buruienilor dicotiledonate perene și al distrugerii sistemului lor radicular.

Simptomele vizuale ale acțiunii erbicidului CORDUS® FORTE în combaterea buruienilor (inhibarea creșterii, ofilirea, deformarea, decolorarea, necroza) pot fi observate la 3-7 zile după aplicare, în funcție de condițiile climatice. Acțiunea erbicidului CORDUS® FORTE se intensifică în perioada creșterii active a buruienilor.

Datorită combinației echilibrate a celor două substanțe active rimsulfuron și nicosulfuron, erbicidul CORDUS® FORTE combate principalele buruieni graminee, inclusiv specii de Agropyron (pir târâtor), Echinochloa (iarba bărboasă) și specii de Setaria (mohorul) s.a.

Conținutul de dicamba sporește eficacitatea erbicidului CORDUS® FORTE în combaterea buruienilor dicotiledonate anuale (specii de crucifere, Chenopodium spp.(spanac sălbatic), Xanthium spp. (cornuț), Polygonum convolvulus (hrișcă urcătoare), Ambrosia artemisiifolia (ambrozia), Solanum nigrum (zârna sau umbra nopții), Amaranthus retroflexus (știr), s.a.), dar și împotriva buruienilor dicotiledonate perene Convolvulus arvensis (volbura), Sonchus arvensis (susai), Cirsium arvense (pălămida), Euphorbia cyparissias (laptele cucului sau busuioaca măgărească).

Datorită conținutului de dicamba, CORDUS® FORTE este un erbicid cu un grad sporit de combatere a samulastrei de floarea-soarelui în cultura de porumb, inclusiv a samulastrei de floarea-soarelui, cultivată prin tehnologia ExpressSun® și Clearfield®.

La cultivarea porumbului folosind tehnologia „no till“, se recomandă utilizarea CORDUS® FORTE, deoarece la folosirea acestei tehnologii are loc modificarea tipului de infestare, crește ponderea speciilor de buruieni care se înmulțesc prin rizomi.

În ultimii ani ne confruntăm din ce în ce mai des cu perioade de secetă. În această situație recomandă mărirea consumului de soluție la hectar (nu mai puțin de 300 l/ha) pentru umezirea suficientă a suprafețelor buruienilor. De asemenea este necesară și mărirea dozei de Vivolt® până la 300 ml/ha (0.1% de soluție). Pentru a accelera penetrarea și intensifica acțiunea produsului, îndeosebi în cazul infestării majore cu buruieni graminee (Echinochloa spp. și Setaria spp.), se pot adăuga în soluția de stropit îngrășăminte pe bază de azot (sulfat sau nitrat de azot, 3-4 kg/ha), împreună cu Vivolt®, 300 ml/ha.

CORDUS® FORTE este un erbicid sistemic, cu absorbție prin rădăcini și frunze și se distribuie rapid în plantă. Erbicidul atinge eficacitatea maximă atunci când este aplicat buruienilor în creștere activă. Poate fi utilizat pe toți hibrizii de porumb (pentru boabe și pentru siloz). Această selectivitate extraordinară rezultă din capacitatea plantelor de a metaboliza rapid substanțele active în metaboliți nedăunători pentru cultura de porumb. Rezultatul este lipsit de reziduuri, atât pentru porumbul pentru boabe, cât și pentru porumbul destinat însilozării.

Pentru culturi curate, fără buruieni și cu producții la potențialul maxim al hibridului de porumb cultivat, folosiți cu încredere erbicidul CORDUS® FORTE!

Alexandra Maria Petcuci

Category Marketing Manager Erbicide România & Moldova