Agronomy •  17.11.2020

Cele mai eficiente fungicide pentru combaterea făinării și manei viței de vie

Something went wrong. Please try again later...

Talendo®  și Zorvec™ Vinabria™ pentru agricultura din Republica Moldova

Odată cu venirea primăverii și reluarea ciclului vegetativ al plantelor apar și riscurile aparitiei bolilor la vita de vie. Diferiți agenți patogeni care au iernat sub diferite forme în sol, în mugurii sau scoarța coardelor afectate, în anul precedent, asteaptă acum condițiile ideale de temperatură și umiditate pentru a germina și a produce infecții la vița de vie.­­­­­­­

Făinarea viței de vie este denumirea populară a bolii produse de agentul patogen Uncinula necator. Acesta și-a făcut simțită prezența din ce în ce mai mult în plantațiile viticole, mai ales în ultimii ani. Acest agent patogen poate ataca tot timpul anului, iar în cazul în care nu se iau măsuri de combatere eficiente, pagubele pot fi substanțiale asupra aparatului foliar, dar daunele cele mai mari le produc la nivelul ciorchinilor și boabelor.

Se generează, astfel, nu numai pierderi de producție, dar și o depreciere calitativă a boabelor.

Boabele afectate de făinare sunt predispuse în condiții de umiditate la atacurile mucegaiurilor, iar vinul rezultat va fi puternic depreciat.

Făinarea atacă cu precădere în verile secetoase, deoarece conidiile nu au nevoie de apă pentru a germina, iar după infecție evoluția bolii este favorizată de temperatura și umiditatea moderată a aerului.

Corteva Agriscience recomandă pentru combaterea făinării produsul Talendo®, un fungicid pe bază de proquinazid 20% care se aplică în doza de 200 - 225 ml/ ha.

Proquinazid este o substanță activă specializată pe combaterea făinării cu eficiență deosebită, datorită acțiunii sale trivalente, de contact, sistemică locală și prin vaporizare.

Talendo® protejează țesuturile adiacente zonelor tratate, cât și creșterile noi, datorită acțiunii în stare de vapori, oferind un control sigur și de lungă durată împotriva făinării.

Cultura de viță de vie poate fi atacată și de alți agenți patogeni, precum Plasmopara viticola, mana viței de vie.

Pentru o combatere eficientă a manei viței de vie Corteva vine în sprijinul fermierilor cu o soluție nouă în 2020, Zorvec™ Vinabria™.

Zorvec™ Vinabria™ este o combinație de Oxathiapiprolin 10g/l și Folpet 500g/l cu o activitate biologică remarcabilă împotriva patogenilor, cu o excelentă activitate sistemica acropetala și translaminara.

Zorvec™ Vinabria™ are efecte multiple asupra ciclului de viață al agentului patogen (acțiune preventivă, curativă, eradicantă și antisporulantă) pentru o eficacitate sporită și de lungă durată.

Zorvec™ Vinabria™ protejează frunzele tratate, pe măsură ce cresc și se dezvoltă, inclusiv frunzele nou formate.

Experiențele efectuate în diverse țări cu Zorvec™ Vinabria™ au demonstrat un control excepțional la mană, comparativ cu produsele existente în acest moment pe piață.

Pentru evitarea apariției fenomenului de rezistență, Corteva recomandă aplicarea preventivă, în bloc de 2 aplicări consecutive, la un interval de 10 zile, primul tratament la începutul înfloritului (BBCH 61), urmat de al doilea tratament la sfârșitul înfloritului (BBCH 69).

Zorvec™ Vinabria™ este absorbit rapid în interiorul stratului ceros epicuticular al plantei, în mai puțin de o oră de la aplicare, oferind o rezistență mai mare la spălare. Pentru acest motiv, chiar și în situația în care apar precipitații imediat după aplicarea produsului, nu este necesară repetarea tratamentului. Doza recomandată este 2 l/ha.

 

Adrian Ionescu - Category Marketing Manager Fungicides, Insecticides & Biologicals România & Moldova